- maak een belafspraak voor een informatiegesprek
- als niet-Nederlander kun je onder bepaalde voorwaarden de Nederlandse nationaliteit aanvragen
- afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zijn er 2 mogelijkheden: optie of naturalisatie
Je kunt een aanvraag tot naturalisatie indienen als je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:
- je bent meerderjarig
- je woont minimaal 5 jaar onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning in het Koninkrijk der Nederlanden
- je hebt steeds op tijd jouw verblijfsvergunning verlengd. Op deze regel zijn uitzonderingen:
- je bent getrouwd met of geregistreerd partner van een Nederlandse man of vrouw. In dat geval kun je na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap en onafgebroken samenwoning een aanvraag indienen. Op het moment van aanvraag moet je beschikken over een geldige verblijfsvergunning, die minimaal 1 jaar geldig is.
- je woont 3 jaar legaal (met een geldige verblijfsvergunning) in Nederland onafgebroken samen met een Nederlandse man of vrouw (beide ongehuwd)
- je bent oud-Nederlander: je hebt de Nederlandse nationaliteit gehad en deze weer verloren. In sommige gevallen kun je gebruik maken van de optieprocedure
- je hebt een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning voor een niet tijdelijk verblijfsdoel
- je bent voldoende ingeburgerd. Je moet dit aantonen door het overleggen van een Nederlands diploma (bijvoorbeeld middelbare school) of een met goed gevolg afgesloten inburgeringsexamen
- je hebt de laatste 5 jaar geen gevangenisstraf, leerstraf, taakstraf of hoge geldboete gekregen. Er mag geen strafzaak tegen je openstaan
- je bent bereid afstand te doen van jouw huidige nationaliteit. Er zijn uitzonderingen, informeer hiernaar bij de gemeente
Inburgeringsexamen
Als je door naturalisatie Nederlander wilt worden, moet je voldoende ingeburgerd zijn. Dit betekent dat je behoorlijk Nederlands moet kunnen spreken, lezen, schrijven en verstaan. Je moet je goed kunnen redden in de Nederlandse maatschappij. Om dat aan te tonen moet je een inburgeringsexamen doen. Als je dat examen haalt op niveau A-2 krijg je een diploma. Met dit diploma kun je de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Soms kun je ook zonder diploma Nederlander worden. De afdeling Burgerzaken kan je hierover meer informatie geven.
Afstand doen van jouw huidige nationaliteit
Als je Nederlander wordt moet je in sommige gevallen afstand doen van jouw huidige nationaliteit. Dat is onder andere afhankelijk van het land van herkomst en jouw persoonlijke omstandigheden. Je moet, als je afstand moet doen, al bij de aanvraag een verklaring ondertekenen.
- geldig legitimatiebewijs
- geldige verblijfsvergunning
- bewijs van inburgeringsexamen of Nederlandse diploma’s
- afhankelijk van de oorspronkelijke nationaliteit kunnen er aanvullende documenten worden gevraagd
Vertaling door erkende tolk of vertaler
Zijn de documenten opgesteld in een andere taal dan het Nederlands, Engels, Frans of Duits? Dan moet je waarschijnlijk een vertaling laten maken door een erkende tolk of vertaler. Soms moeten de documenten ook gelegaliseerd worden. Ze moeten dan in het land van herkomst op echtheid worden gecontroleerd. Het vertalen en legaliseren van documenten kan enkele maanden in beslag nemen. De kosten voor het vertalen en legaliseren moet je zelf betalen. Bruikbare legitimatiebewijzen zijn:
- een geldig buitenlands reisdocument
- een geldig verblijfsdocument van de IND
Aan de naturalisatieprocedure zijn kosten verbonden. Als jouw aanvraag wordt afgewezen krijg je jouw geld niet terug. De kosten moet je bij de aanvraag direct betalen. Je kunt niet met creditcard betalen.
Op de volgende data houden wij de naturalisatieceremonies:
- 30 januari 2025 om 14:30 uur
- 13 maart 2025 om 14:30 uur
- 16 april 2025 om 14:30 uur
- 15 mei 2025 13:00 uur
- 12 juni 2025 14:30 uur
Zodra wij jouw Koninklijk Besluit (KB) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst hebben ontvangen word je door ons uitgenodigd voor de eerstvolgende ceremonie. Je hoeft hierover geen contact met ons op te nemen. Je ontvangt per post de uitnodiging.