Je woning isoleren of verbouwen? Houd er rekening mee dat onder daken en in spouwmuren van woningen huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen leven. Door natuurvriendelijk te isoleren zorg je ervoor dat deze beschermde dieren blijven leven. Zo bespaar je energie en bescherm je de natuur.
Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?
- Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen vogels en vleermuizen de kans om uit je woning te gaan, voordat de isolatiewerkzaamheden starten. De openingen onder de dakrand worden dichtgemaakt of er komen flappen voor openingen in de spouwmuur. De dieren kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer naar binnen. Dit noemen we ook wel ‘natuurvrij’ maken. Het isolatiebedrijf houdt hierbij rekening met de natuurkalender en kijkt naar de mogelijkheden voor jouw woning.
- Daarna komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om je woning te isoleren. Het isolatiebedrijf zorgt voor voldoende plekken voor vogels en vleermuizen.
- Voor het isoleren van woningen met deze dieren is een omgevingsvergunning nodig. Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nodig is om van deze gebiedsgerichte omgevingsvergunning gebruik te maken. Je hoeft zelf niets te doen!
Energie besparen en de natuur beschermen
Wil je energie besparen én de natuur beschermen? Neem dan contact op met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Je vindt deze op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.
Vleermuiskasten beschikbaar
Terwijl woningen worden geïsoleerd, werkt de gemeente eraan om genoeg andere verblijfsplaatsen te creëren voor de vleermuis. We hebben nog een aantal vleermuiskasten beschikbaar voor woningen die hiervoor geschikt zijn. Lijkt het je leuk een vleermuiskast in jouw gevel te krijgen? Kijk bij de veelgestelde vragen voor de voorwaarden waaraan je woning moet voldoen en meld je aan via duurzaamheid@stichtsevecht.nl.
De tweekleurige vleermuis
In een aantal woningen in onze gemeente verblijft een bijzondere vleermuissoort, namelijk de tweekleurige vleermuis. Is dat bij jou het geval, dan heb je hierover van de gemeente een brief ontvangen. Voor deze woningen en woningen in de directe omgeving geldt dat niet zomaar alle verduurzamingsmaatregelen mogen worden toegepast.
De gemeente plaatst ingebouwde vleermuiskraamkasten op diverse gemeentelijke gebouwen. Daarnaast betaalt de gemeente de kosten van de vleermuiskasten en de installatie ervan.
Met een vleermuiskast of invliegsteen heeft een vleermuis een prettige verblijfplaats.
De vleermuiskast is van houtbeton. Hij wordt in de muur gemetseld, daardoor blijft deze zichtbaar. De afmetingen zijn 48,7 x 88 x 12,5 centimeter. De kast weegt 49,2 kg en is grijs van kleur.
De invliegsteen is van houtbeton. Hij wordt in de muur gemetseld. De afmetingen zijn 22 x 11,1 x 10,5 centimeter. De invliegsteen weegt 2,5 kg en is ook grijs van kleur.
De voorwaarden voor een woning die geschikt is voor een vleermuiskast zijn:
- Koopwoning in gemeente Stichtse Vecht
- Binnen een straal van 200 meter van een woonkern
- Blinde muur (stenen muur zonder kozijnen)
- Spouwmuur
Aanvullend hierop doet Fauna Protect (het natuurbureau dat de kasten plaatst, zie hun website) een digitale toets. Als je woning geschikt blijkt, nemen zij contact met je op. Ze beoordelen:
- Of er voldoende ruimte is voor een verblijfplaats van minimaal 100 bij 100 cm
- Of de gevel geschikt is
Ze kijken ook naar het gedrag van vleermuizen, de windrichting en de stand van de zon.
Is je woning niet geschikt dan neemt Fauna Protect geen contact met je op.
- Stap 1: Fauna Protect kijkt of bestaande ruimtes in de muren geschikt zijn als verblijfplek voor vleermuizen. Soms is een aanpassing nodig om van een bestaande ruimte een goede plek te maken.
- Stap 2: Als dit niet mogelijk is, komt er een nieuwe verblijfplaats.
- Stap 3: In de gevel komt een gat (ingeslepen) waar de kast in past.
- Stap 4: Fauna Protect zorgt voor een nette afwerking.
Het plaatsen van een vleermuiskast duurt een halve dag. Op de pagina van Fauna Protect over het inbouwen van vleermuiskasten zie je in een video hoe dit te werk gaat.
Je kunt jouw woning volgens de natuurkalender vanaf augustus isoleren, mits dit gebeurt door een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Je vindt een goedgekeurd isolatiebedrijf op www.natuurvriendelijkisoleren.nl/woningeigenaar.
Heb je je eerder dit jaar aangemeld en geen reactie van ons of Fauna Protect ontvangen? Dan is het niet mogelijke om in jouw woning een vleermuiskast te plaatsen.
Dat kan als het natuurvriendelijk gebeurt en volgens de natuurkalender. Bekijk de website natuurvriendelijkisoleren.nl voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.