Stichtse Vecht levert net als alle gemeenten in Nederland haar bijdrage aan het Klimaatakkoord en de Regionale Energie Strategie (RES). In september 2020 stelde de gemeenteraad vast wat de doelstelling is van de gemeente op het vlak van duurzame energieopwekking: 0,1 Terrawattuur (70-100 hectare, dat zijn 100-150 voetbalvelden) in 2030 en 0,2 Terrawattuur (TWh) in 2040.
Wel zonne-energie, geen windenergie
De gemeenteraad heeft besloten dat de doelstelling in Stichtse Vecht met zonne-energie wordt behaald en niet met windenergie. Energiebesparing en het plaatsen van zonnepanelen op daken is niet genoeg om het doel te halen. Daarom zijn ook zonnevelden nodig.
In december 2020 heeft de gemeenteraad vastgesteld waar in de gemeente er kansen kunnen zijn voor zonnevelden. Het beleidskader zonnevelden en de bijbehorende kansenkaart bepalen de kaders waarbinnen zonnevelden in de gemeente Stichtse Vecht ontwikkeld mogen worden.
Voorkeursgebieden en randvoorwaarden
Het beleid geeft aan waar zonnevelden kansrijk zijn. De gemeente heeft de vele andere belangen in de leefomgeving scherp in het vizier. Het beleidskader geeft daarom de voorkeursgebieden en de randvoorwaarden aan voor de omvang en zichtbaarheid. De gemeente heeft bepaald dat initiatiefnemers van zonnevelden verplicht zijn een plan voor participatie met omwonenden op te stellen en hierbij 100% lokaal eigendom te realiseren.
Strategie in ontwikkeling
De strategie zonnevelden wordt op dit moment opgesteld. De gemeente zet in deze strategie in op 100% lokaal eigendom en gaat aan de slag met kaders voor initiatiefnemers. Totdat de criteria zijn vastgesteld (naar verwachting begin 2025) is het niet mogelijk een initiatief voor een grootschalig zonneveld in te dienen.
Bekijk de kansenkaart zonnevelden. Deze kansenkaart geeft een eerste indruk van de kansrijkheid voor een zonneveld. De kaart is vastgesteld door de gemeenteraad.
Uitleg kleuren
- Groen gebied: de gemeente denkt mee of het plan mogelijk is. Aanvragen voor zonnevelden worden altijd apart getoetst op basis van de nadere criteria.
- Oranje gebied: de gemeente denkt kritisch mee met het plan. De inpassing in de omgeving vraagt extra aandacht. Soms is er alleen ruimte voor kleinschalige zonnevelden, uit het zicht, langs de randen van het gebied of is er een bijzondere vorm van inpassing nodig.
- Rood gebied: de gemeente schat de kans van slagen laag in. Een vergunningaanvraag kan ook in een rood gebied succesvol zijn als de initiatiefnemer goede oplossingen heeft voor de (vaak grote) bezwaren in dat gebied.
- Donkerrood gebied: door wet- en regelgeving zijn zonnevelden hier niet toegestaan. Een aanvraag indienen is niet zinvol.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om een principeverzoek in te dienen voor een grootschalig zonneveld. Een principeverzoek is een concept vergunningsaanvraag: de eerste afspraak tussen een bouwaanvrager en een ambtenaar van de gemeente.
Betrekken omwonenden en andere belanghebbenden
We weten nu al dat een initiatiefnemer straks verplicht is om, in overleg met en met instemming van de gemeente, altijd de omwonenden en andere belanghebbenden te betrekken wanneer er serieuze plannen zijn om een zonneveld te starten. Om inwoners financieel mee te laten profiteren van de aanleg van zonnevelden, is daarbij ook het streven naar 100% lokaal eigendom vastgelegd.
Ook andere geïnteresseerden uit het gebied krijgen de mogelijkheid deel uit te maken van het voorbereidingsproces.
Lokaal eigendom
Om inwoners financieel mee te laten profiteren van de aanleg van zonnevelden, ziet de gemeente graag lokaal eigendom. Dat betekent dat omwonenden mede-eigenaar worden van het zonneveld. Dit is ook in het landelijke Klimaatakkoord opgenomen. Bij steeds meer grootschalige zonprojecten profiteert de omgeving financieel mee van het zonneveld.