- Op deze pagina vind je een overzicht van informatie die van belang kan zijn voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
- Bekijk ook de website van MOmenz, waar veel informatie voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen in onze gemeente staat, ook in het Oekraïens.
- Het Rode Kruis heeft hulplijnen in het Oekraïens, Russisch en Engels voor mensen die zijn gevlucht uit Oekraïne. Mensen kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar 06 48 15 80 53.
- Vluchtelingenwerk Nederland biedt andere, nuttige informatie in andere talen aan.
MOmenz organiseert een spreekuur voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen uit de gemeente Stichtse Vecht. Zowel Oekraïense vluchtelingen als gastgezinnen kunnen terecht met vragen op het spreekuur. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Bekijk de kalender van de Wijzer in vrijwillige inzet (onderdeel van MOmenz) voor een overzicht van activiteiten.
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Lees op de website van de IND wanneer je onder deze richtlijn valt. En wat je moet doen als je onder de richtlijn valt.
Bewijs van verblijf
Val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en sta je ingeschreven bij de gemeente? Dan moet je een bewijs van verblijf halen bij de IND. Je kan een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen bij de IND. Op de website van de IND lees je ook wat je kunt verwachten bij de ophaallocatie.
Als je het bewijs van verblijf hebt: mag je in de opvang verblijven, mag je werken, kan je leefgeld aanvragen en kan je gebruik maken van de overige voorzieningen die geregeld zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Geef verhuizing aan ons door
- Verhuis je naar een andere plek in gemeente Stichtse Vecht (bijvoorbeeld een gemeentelijke opvanglocatie)? Vul dan het formulier Aangifte van verhuizing (.pdf) in en stuur deze naar de gemeente.
- Verhuis je naar een andere gemeente in Nederland? Geef je verhuizing door aan de nieuwe gemeente.
- Keer je terug naar Oekraïne of ga je in een ander land dan Nederland wonen? Vul dan het formulier Aangifte van emigratie (.pdf) in.
Een verhuizing moet je ook doorgeven aan leefgeldoekraine@stichtsevecht.nl, voordat je verhuist.
Verhuis je naar een andere gemeente of het buitenland en kreeg je leefgeld? Dan stopt dit met ingang van de eerste dag van de volgende maand na je verhuizing. Kijk ook op de pagina leefgeld voor Oekraïners.
De Zorgverzekeringslijn helpt bij het beantwoorden van vragen over zorgverzekeringen. Deze website is ook in het Oekraïens beschikbaar.
Vluchtelingen kunnen terecht bij elke huisarts, hier hebben ze recht op. Het verlenen van medische zorg aan oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden.
Sinds 1 juli 2022 geldt de Regeling medische zorg Vluchtelingen (RMO). Dat is een manier om zorg voor vluchtelingen te vergoeden. Dit is hetzelfde zorgpakket als al voor asielzoekers bestaat. Naast zorg uit het basispakket is er ook een vergoeding voor zorg buiten het basispakket zoals mondzorg bij acute pijnklachten, abortuszorg en anticonceptie.
Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.