Aan de Zogwetering in Maarssen wil de gemeente in de toekomst een nieuwe woonwijk ontwikkelen. Extra woningen zijn hard nodig binnen de gemeente. De nieuwe woonwijk komt op de locatie van de voormalige rioolwaterzuivering, die in 2019 is gesloten. En op de plek van het gemeentelijke afvalscheidingsstation aan de Zogwetering. Dit afvalscheidingsstation wordt opgeheven als de bouw van een nieuw station in Breukelen gereed is. In de eerdere plannen was ook het weiland aan de Machinekade meegenomen. Na onderzoek en inspraak is besloten dit weiland niet langer mee te nemen in de woningbouwplannen van de gemeente.
Stedenbouwkundige hoofdopzet
Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen is 19 april 2022 vastgesteld door het college van B&W. Hierin is afgesproken wat voor soort woningen er komen, hoe hoog de woningen mogen zijn, waar de woningen komen en hoe de woningen en de openbare ruimte er uit komen te zien. De stedenbouwkundige hoofdopzet wordt nu verder ruimtelijk en financieel onderzocht of het haalbaar is. Daarna wordt een marktpartij gezocht om de woonwijk nader uit te werken en te realiseren. Verder vinden er op dit moment gesprekken plaats met Waternet over de aankoop van de grond van de rioolwaterzuivering.
Verkeersafwikkeling nieuwe wijk
Tijdens het participatieproces kwam naar voren dat omwonenden nu al overlast hebben van parkeren en dat er sprake is van onoverzichtelijke verkeerssituaties, vooral bij de Diependaalsedijk, de Driehoekslaan en de Dr. Plesmanlaan. De gemeente heeft besloten om de verkeerssituatie tegelijk op te pakken met de planvorming voor de nieuwe woonwijk. Dan is de verkeersafwikkeling in orde als de wijk klaar is. De verkeersaanpak moet ook in overeenstemming zijn met het plan dat nu al gemaakt wordt om het Zandpad veiliger te maken. Ook naar de Plesmanlaan zal gekeken worden.
De structuurvisie geeft op grote hoofdlijnen aan wat de gemeente wil doen met het gebied en wat er waar mogelijk is. Waar mag er straks gewoond worden en waar is ruimte voor recreatie? Bekijk de vastgestelde structuurvisie Gebiedsontwikkeling Zogwetering (.pdf) of bekijk de presentatie over de concept-structuurvisie.
Structuurvisie in het kort
In het kort komt het er op neer dat er op de locatie van de voormalige rioolwaterzuivering en het afvalscheidingsstation in Maarssen-Dorp ruimte is voor woningbouw. De structuurvisie gaat uit van 100 tot 130 woningen. Het uitgangspunt voor het woonprogramma is de gemeentelijke woonvisie. Dat betekent een woonprogramma met 30% sociale huur, 30% middel dure huur en 40% vrije sector woningen.
De presentatie hierboven geeft een indruk van de concept structuurvisie. Die is op 2 punten aangepast en voorgelegd aan de gemeenteraad:
- Het weiland aan de Machinekade blijft onbebouwd
- De groenstrook voor het appartementencomplex Ruige Leeuwetand blijft onbebouwd
De gemeenteraad heeft de structuurvisie unaniem vastgesteld op 2 november 2021.
Besluitvorming structuurvisie en Stedenbouwkundig Programma van Eisen
De gemeenteraad stelde de structuurvisie unaniem vast op 2 november 2021. Vervolgens is het Stedenbouwkundig Programma van Eisen uitgewerkt en vastgesteld door het college van B&W op 19 april 2022. Hierin wordt dieper ingezoomd op zaken als de woningbouwlocatie, het type woningen en de bouwhoogte. Ook hiervoor dacht een werkgroep met betrokken omwonenden en de stakeholders met ons mee.
Het vervolgproces: Stedenbouwkundige hoofdopzet
In het najaar van 2022 is de Stedenbouwkundige hoofdopzet verder uitgewerkt op basis van de structuurvisie en het Stedenbouwkundig Programma van Eisen. Dit Stedenbouwkundig Plan geeft gedetailleerd aan hoe de nieuwe wijk er uit gaat zien. Zoals waar de woningen komen te staan, hoe de wegen, paden en sloten lopen en waar straks ontmoetingen kunnen plaatsvinden. We maakten het plan in goed overleg met de werkgroep en de stakeholders. Dit Stedenbouwkundig Plan is gepresenteerd tijdens een informatieavond op 8 februari 2023.
Er zijn onderzoeken gedaan om de haalbaarheid van de woningbouwontwikkeling te toetsen. De rapporten van deze onderzoeken zijn te downloaden via het Raadsinformatiesysteem of op te vragen via info@stichtsevecht.nl.
- Rapport Verkeerseffecten Zogwetering: Hierin zijn de verkeerseffecten van de beide varianten onderzocht. Er is ook in kaart gebracht hoe de gemeente kan zorgen voor een goede bereikbaarheid en een veilige verkeerssituatie.
- Heritage Impact Analysis (HIA): In dit rapport is onderzocht of de beide varianten te realiseren zijn binnen de kaders van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Belangrijk, want het projectgebied valt binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die staat op de nominatie om benoemd te worden tot Unesco Werelderfgoed.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het project Zogwetering? Meld je dan aan voor de online nieuwsbrief. Ga daarvoor naar stichtsevecht.nl/nieuwsbrief en selecteer bij ‘Thema’s’ de projectnieuwsbrief Zogwetering.
Een overzicht van alle eerder gepubliceerde nieuwsbrieven van de gemeente (en dus ook over het project Zogwetering) vind je ook op stichtsevecht.nl/nieuwsbrief. Kijk daarvoor onder het kopje ‘Archief’.
Wil je meer weten over dit project aan de Zogwetering? Neem dan contact op met projectleider Angela Fischer. Je kunt haar bellen via het algemene nummer van de gemeente: 14 0346.