Buiten spelen is leuk en gezond. Daarom zorgt de gemeente voor uitdagende en creatieve speelplekken, met veel ruimte voor groen. De speelplekken zijn voor kinderen van alle leeftijd en sinds januari 2023 zijn alle centrale speelplekken rookvrij.
Speelbeleid
In elke wijk of kern willen we genoeg speelplekken, die schoon, heel en veilig zijn. We zorgen voor afwisseling in speeltoestellen. Zo kunnen kinderen van alle leeftijden er leuk en vaak spelen. Dat is door de gemeenteraad vastgesteld in het speelbeleid ‘Buiten Spelen, Natuurlijk!’ Wil je meer weten? Neem dan contact op met de adviseur Spelen via info@stichtsevecht.nl.
Uitleg over speelplekken en kwaliteitskaarten
Deze video leert je meer over bewegen, ontmoeten, spelen en sporten in Stichtse Vecht en hoe de gemeente de speelplekken inricht.
Gemeente Stichtse Vecht wil de speelplekken vernieuwen, vergroenen en beter verdelen. Samen met inwoners keken we kritisch naar de speellocaties. We vroegen hen wat er goed gaat en wat er beter kan. Deze inspraak vond plaats via een online vragenlijst.
Resultaten enquête
In totaal deelden 1070 inwoners hun ervaringen en ideeën. Deze infographic geeft een kort overzicht van de uitkomsten. Wil je het bestand met alle resultaten en de kaarten per wijk ontvangen? Mail dan naar info@stichtsevecht.nl.
Uitwerken in kwaliteitskaarten spelen
De uitkomsten van de enquête verwerkt de gemeente in de ‘kwaliteitskaarten spelen’. Daarin staat waar speelplekken komen en hoe ze er ongeveer uit zien. Op basis van die kaarten maken we de planning voor de herinrichting van de speelplekken. We wegen alle meningen mee. Natuurlijk zijn er bepaalde randvoorwaarden en kan niet alles.
Planning
In 2025 zullen we de kwaliteitskaarten spelen delen. Ondertussen vernieuwen we de speelplekken die al op de planning stonden. Het overzicht daarvan vind je op deze pagina, bij het tabje ‘Speelplekken herinrichten (planning)’.
De gemeente wijst elk jaar na een veiligheidsinspectie speel- en sportplekken aan die aan de beurt zijn om te worden opgeknapt. Deze speel- en sportplekken zijn in het najaar van 2025 aan de beurt:
Maarssenbroek:
- Bloemstede nabij nummer 363
- Bloemstede nabij nummer 540
- Boomstede nabij nummer 481
- Fazantenkamp nabij nummer 92
Maarssen-Dorp
- Van Lingelaan
Vreeland
- Maartenplein
Meedenken bij herinrichten van speelplekken
Is de speelplek in jouw kern of buurt aan de beurt? De gemeente bespreekt de wensen met kinderen, ouders en belanghebbenden. Ook betrekken we de wijk- of buurtcommissie bij het maken van het plan. Op basis van de wensen die er zijn, maken we een plan voor de speelplek. Daarbij houden we rekening met de uitgangspunten in het speelbeleid en de financiële mogelijkheden.
In Stichtse Vecht kom je 3 typen speelplekken tegen:
- Centrale speel- en/of sportplek. Een grote plek die ingericht is met speel- en/of sporttoestellen voor alle leeftijden en bereikbaar is voor de hele wijk.
- Steunplek spelen en/of sporten. Een kleine plek die ingericht is met speel- en/of sporttoestellen voor kinderen tot maximaal 12 jaar. Deze plekken vormen, waar nodig, een aanvulling op de centrale plekken.
- Buurtinitiatief. Een plek waar speelaanleidingen (dus geen toestellen die onder de veiligheidskeuring vallen) geplaatst mogen worden. Denk dan aan een wilgenhutje of een hinkelbaan.
We doen elk jaar een veiligheidsinspectie van alle 252 speelplekken. Kleine reparaties aan speeltoestellen voeren we uit. Ernstig kapotte of onveilige toestellen halen we weg. Vervanging van het toestel doen we pas op het moment dat de speelplek in zijn geheel opnieuw wordt ingericht. Zo komt het beschikbare geld vooral ten goede aan het opnieuw inrichten van speelplekken.
Bestrating omzetten in groen
Om beter om te kunnen gaan met extreme buien, hitte en droogte zetten we waar mogelijk de bestrating om in groen. Een zachte ondergrond kan namelijk meer water opnemen dan harde bestrating. Ook komen er bomen, planten en wilde bloemen. Die zorgen voor schaduw en verkoeling. Daardoor komen er verschillende planten en dieren. Dat is goed voor de natuur, het is mooi om te zien en er is veel van te leren. Lees meer over duurzaam, groen en klimaat.
Groener inrichten van speelplekken
Als een speelplek nu betegeld is en er staat weinig groen, is het soms mogelijk om deze plek groener in te richten. Zo’n plek wordt dan een plantvak of buurtinitiatiefplek. Vaak is er nog wel behoefte aan mogelijkheden om te spelen. Wij willen graag tegemoetkomen aan deze wens. Daarom bieden wij de mogelijkheid om te kiezen voor een inrichting met informele speelmogelijkheden of speelaanleidingen, zoals een boomstam of een doolhof. De gemeente kan deze speelmogelijkheden niet in het reguliere onderhoud opnemen. Van bewoners wordt gevraagd zelf actief zijn te zijn in het extra beheer dat hiervoor nodig is.
Een voorbeeld van een speelplek die is ingericht als buurtinitiatiefplek, is het pleintje op de Reigerskamp ter hoogte van de huisnummers 347 t/m 368.
Om het buitenspelen voor kinderen leuker te maken, plaatsen bewoners soms een speeltoestel in de openbare ruimte, zoals een glijbaan. De openbare ruimte is de ruimte die iedereen kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een grasveldje. Wil je ook een speeltoestel in je buurt plaatsen of heb je er al één in je straat geplaatst? Hou dan rekening met deze regels.
Wel toegestaan
- Een verplaatsbaar speeltoestel, zoals een doeltje. Dit speeltoestel moet na gebruik weer worden verwijderd.
- Een speelaanleiding zoals een wilgenhutje of een hinkelbaan. Dit mag alleen na overleg met de gebiedsregisseur. Neem hiervoor contact op via info@stichtsevecht.nl.
Niet toegestaan zijn
- Trampolines. Deze staan bekend als onveilig en er gebeuren veel ongelukken mee.
- Alle speeltoestellen die vast in de grond zijn geplaatst of ergens aan zijn bevestigd. Deze vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en krijgen jaarlijks een keuring volgens de veiligheidsregels (Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen).
Om ongelukken te voorkomen moeten deze toestellen worden weggehaald.