- Heb je een klacht over het handelen of gedrag van medewerker, gemeentebestuur, zorgverlener of dienstverlening van de gemeente? Geef dat dan door.
- De klacht over een zorgverlener (jeugdhulp of zorg) bespreek je eerst met hem of haar.
- Als een gesprek geen oplossing biedt, kun je een klacht indienen.
- Klachten over de openbare ruimte geef je door via stichtsevecht.nl/melding.
Voordat je een officiële klacht indient
- Bel de gemeente en praat eerst met de medewerker over de klacht. In de meeste gevallen is het probleem door zo’n gesprek opgelost
- Niet tevreden? Dien dan een klacht in
Deze klachten, adviezen en tips kun je indienen
- klachten over een medewerker van de gemeente. Bijvoorbeeld omdat hij zijn afspraak niet is nagekomen. Of omdat je onvriendelijk behandeld bent
- klachten over de dienstverlening van de gemeente. Je moet bijvoorbeeld erg lang op iets wachten. Of het is onduidelijk waar je met de vragen terecht kunt
- ook met tips en adviezen voor de gemeente kun je bij ons terecht
- klachten over een zorgverlener die werkt in opdracht van de gemeente. Bijvoorbeeld omdat je je niet serieus genomen voelt
Wat te doen bij rioolproblemen
Heb je problemen met het riool en wil je hierover contact met de gemeente hebben? Vul niet Klacht indienen in, maar kijk op de pagina Rioolverstopping wat je moet doen.
Wanneer aansprakelijk stellen
Voor schade opgelopen door gebreken aan openbare weg, openbaar groen, gemeentelijke werkzaamheden of door voertuigen van gemeente: zie Aansprakelijk stellen van de gemeente.
Zo gaan we om met klachten
- Ga in gesprek: praat eerst met de medewerker van de gemeente over jouw klacht. In de meeste gevallen is het probleem door zo’n gesprek opgelost.
- Niet tevreden? Dien een formele klacht in: kom je er met de medewerker van de gemeente niet uit? Of ben je niet tevreden over de behandeling van jouw klacht door de medewerker? Dan kun je een schriftelijke klacht indienen. Je ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie op de klacht, uiterlijk binnen 6 weken.
- Ben je niet tevreden over de afhandeling van jouw klacht door de gemeente? Ook niet nadat je de klachtenprocedure van de gemeente hebt gevolgd? Neem dan contact op met de Nationale ombudsman. Dit is een onafhankelijke instantie die jouw klacht beoordeelt. Je schakelt de ombudsman pas in als je een klacht hebt over de overheid en je vindt dat je geen of onvoldoende gehoor krijgt. De ombudsman luistert naar jou als klager, en naar de gemeente. Daarna komt er een schriftelijk advies over de verdere afhandeling van de klacht.
Klacht over een zorgverlener
Jeugdhulp of zorg wordt geleverd door zorgverleners waarmee de gemeente overeenkomsten heeft afgesloten. Heb je een klacht over bijvoorbeeld de hulp in de huishouding of over een zorgverlener die bij jou thuis komt? Praat dan eerst met deze zorgverlener. Als je er samen niet uitkomt, dan kun je een klacht indienen bij de organisatie waar de zorgverlener werkt.
Kom je samen niet tot een oplossing of voel je je niet serieus genomen? Neem dan contact op met de gemeente. Sinds 1 januari 2015 is de gemeente namelijk verantwoordelijk voor de zorginkoop en kan voor jou bemiddelen in de behandeling van de klacht.
Nationale ombudsman
Kom je er met de gemeente niet uit, neem dan contact op met de Nationale Ombudsman.
Contactgegevens Nationale Ombudsman
Postadres: Antwoordnummer 10870, 2501 WB Den Haag
Telefoon: (0800) 33 55 555 (op werkdagen tussen 09:00 – 17:00 uur)
E-mail: post@gemeentelijkeombudsman.nl (dit is het e-mailadres van de Nationale Ombudsman)
Website: www.nationaleombudsman.nl
- Jaarverslag klachtbehandeling 2023 (pdf. – 597 kB)
- Jaarverslag klachtbehandeling 2022 (webversie) (pdf. – 644 kB)
Dit is niet het vastgestelde jaarverslag. Dit is een versie van het jaarverslag waarbij de opmaak is gewijzigd om te voldoen aan de richtlijnen voor plaatsing op de website. - Jaarverslag klachtbehandeling 2021 (pdf. – 725 kB)
- Jaarverslag klachtbehandeling 2020 (pdf. – 401 kB)
- Jaarverslag klachtencommissie 2019 (webversie)
Dit is niet het vastgestelde jaarverslag. Dit is een versie van het jaarverslag waarbij de opmaak is gewijzigd om te voldoen aan de richtlijnen voor plaatsing op de website.
Volgens Artikel 1 van onze grondwet moeten alle mensen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld worden. Ondanks deze wet komt ongelijke behandeling nog veel voor.
Discriminatie melden
Maak je discriminatie mee, of heb je dit meegemaakt? Zie of heb je het zien gebeuren? Meld jouw ervaring bij Discriminatie.nl Provincie Utrecht (de anti-discriminatievoorziening). Dit kan via een online formulier, telefonisch of via WhatsApp.
Na het melden bieden zij onafhankelijke ondersteuning. Zelfs als je geen verdere stappen wil zetten is het belangrijk om (anoniem) discriminatie te melden.
Meer informatie
Op discriminatie.nl vind je meer informatie over discriminatie, een telefoonnummer en een app om meldingen te doen.