Het formulier is tijdelijk niet in te vullen.
Vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken om je eigen woonwijk nog groener of schoner te maken? Er zijn verschillende mogelijkheden. We werken graag met je samen. De gemeente helpt hierbij.
Vragen
Heb je vragen over zelfbeheer, of wil je iets anders dan de mogelijkheden die je hieronder leest? Stuur dan een e-mail naar info@stichtsevecht.nl.
Het is toegestaan om een geveltuin aan te leggen voor de gevel van je eigen woning. Je hoeft daarvoor geen toestemming te vragen. Er zijn wel enkele voorwaarden en spelregels.
- De geveltuin blijft onderdeel van de openbare ruimte. Het stukje grond wordt niet jouw eigendom
- Kies planten die niet woekeren
- Heb je een huurhuis? Bespreek het dan ook met de woningcorporatie
- Een geveltuin mag vanuit de gevel maximaal 45 cm diep zijn
- Er mag tot maximaal 30 centimeter diep in de bodem gegraven worden
- De grond is en blijft eigendom van de gemeente
- De geveltuin mag niet worden afgesloten door middel van een hek of andere erfscheiding
- Bij aanleg van een geveltuin moet een kantopsluiting worden gemaakt, hierdoor voorkom je dat het aangrenzende trottoir verzakt. De trottoirband heeft een maximale hoogte van 10 centimeter
- Tussen de stoeprand en de gevel moet minimaal 1,20 meter vrije ruimte overblijven, zodat bijvoorbeeld kinderwagens en inwoners in een rolstoel erlangs kunnen. Bij een obstakel, bijvoorbeeld een lantaarnpaal of verkeersbord, mag de vrije ruimte tijdelijk versmallen tot 90 centimeter
Geschikte planten voor een geveltuin in de zon:
- Choysia (choisya ternata)
- Dahlia (dahlia)
- Hemelsleutel (sedum)
- Kattenkruid (nepeta x faassenii)
- Klokjesbloem (campanula)
- Krokus (crocus)
- Kruiptijm (thymus praecox)
- Lavendel (lavandula)
- Meisjesogen (coreopsis verticillata)
- Ooievaarsbek
- Salie (salvia nemorosa)
- Sierui (allium)
- Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
- Zomeraster (kalimeris incisa)
Geschikte planten voor een geveltuin in de schaduw:
- Akelei (aquilegia)
- Eikvaren (polypodium vulgare)
- Gebroken hartje (dicentra formosa)
- Herfstanemoon (anemone x hybrida)
- Hortensia (hydrangea)
- Kerstroos (helleborus orientalis)
- Ooievaarsbek (geranium macrorrhyzum)
- Skimmia (skimmia japonica)
- Sneeuwklokje (galanthus nivalis)
- Vingerhoedskruid, geel (digitalis lutea)
- Vingerhoedskruid, roze, wit (digitalis grandiflora)
- Wolfsmelk (euphorbia)
Het is toegestaan om een boomspiegel te beplanten voor je eigen deur; dat is het stuk grond rondom de stam. Er zijn wel enkele voorwaarden.
- De boomspiegel blijft onderdeel van de openbare ruimte. Andere bewoners mogen ook gebruik maken van dit stukje groen.
- Meld je boomspiegel bij de gemeente via het formulier Zelfbeheer. Je hoeft niet op toestemming te wachten.
- Het is niet toegestaan om de boomspiegel te vergroten of een hekje rond de boomspiegel te plaatsen.
- Het is belangrijk dat de boom gezond blijft en daarvoor zijn bepaalde planten geschikt. Ook is de grond onder een boom vaak droog, niet alle planten kunnen daar goed tegen.
- Veel soorten bollen zijn goed om onder de boom te planten. Bijvoorbeeld: blauwe druifjes, narcissen, krokussen, tulpen, sneeuwklokjes
- Planten die in de schaduw kunnen, zoals: vergeet-me-niet, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, longkruid, kruipend zenegroen, viooltje, ooievaarsbek, vrouwenmantel
- Vaste planten die van zon houden, zoals: kattenstaart, herfstaster, lavendel, kleine maagdenpalm, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid
- Ook kun je eenjarige planten zaaien, zoals cosmea, klaprozen, goudsbloem en viooltje. Let wel op dat dit dan biologische zaden zijn
Let op! Er hoeft geen extra grond toegevoegd te worden aan de boomspiegel. Het beste is gewoon te planten in de losgewoelde aarde tussen de wortels van de boom.
Vind je het leuk om samen met buurtgenoten een plantvak te onderhouden, een buurttuin in te richten, een bijenlint aan te leggen of je buurt op een andere manier te vergroenen? Dat kan, maar je moet wel eerst toestemming vragen aan de gemeente.
Belangrijkste spelregels
- Je vraagt zelfbeheer aan via het online formulier Aanvraag zelfbeheer. Je hoort binnen 2 weken van ons.
- Je bent bereid het onderhoud minimaal 5 jaar op je te nemen.
- Er zijn minimaal 3 bewoners, woonachtig op verschillende adressen, die zich actief inzetten bij het onderhouden van het groen. Je moet alle namen vermelden op het aanvraagformulier.
- De gemeente helpt je graag door te zorgen voor een prettige startsituatie. De gemeente kan bijvoorbeeld adviseren over beheer, beplanting en inrichting, grof snoeiafval ophalen of de plantvakken rooien. Wanneer beplanting vervangen is, moet je zelf voor de planten zorgen.
- Wil je een plantvak in zelfbeheer nemen? Dan moet je zelf de nieuwe beplanting aanschaffen en in de grond zetten. De gemeente kan het plantvak voor je leeghalen of rooien.
- Het stukje dat je zelf beheert, blijft altijd onderdeel van de openbare ruimte. Andere bewoners van de gemeente mogen ook gebruik maken van ‘jouw stukje’ groen.
Maak een plan en bespreek het met de gemeente
Maak voor je aan de slag gaat eerst een plan en bespreek dat met de gemeente. De gemeente kijkt daarbij naar de verkeersveiligheid, het openbaar karakter, de beplantingskeuze (soort/hoogte),de inpassing in het omliggende groen, de paden, het materiaal.
Jij zorgt zelf voor draagvlak in de buurt. Maak je plan samen met de buren of neem het in ieder geval van tevoren door met hen of met de wijkcommissie. Kijk voor inspiratie en tips op de website van NK Tegelwippen.
Neem je een stuk groen in zelfbeheer dan moet je zelf de beplanting aanschaffen en de inrichting verzorgen. Bij de gemeente en de provincie zijn er subsidies voor het financieren van de aanleg van je stukje groen. Ook kun je een crowdfundingsactie in de buurt starten.
Let op: als je subsidie krijgt, moet je het zelfbeheer voor de buurt nog steeds eerst aanvragen via het formulier Aanvraag zelfbeheer. Pas na een akkoord, mag je beginnen met de aanleg.
Mogelijkheden om je stuk groen te financieren:
- Leefbaarheidssubsidie Stichtse Vecht: kijk op stichtsevecht.nl/ideevoormijnwijk. Let op, je moet je aanvraag steeds vóór 1 oktober indienen.
- Groen aan de buurt
- Zelf een crowdfundingsactie starten: voorjebuurt.nl
Tip! Kijk of er buren zijn die planten over hebben. Op Facebook bieden mensen vaak plantjes aan uit eigen tuin die ze niet meer kunnen gebruiken. Of kijk of je samen met de buurt een klein budget bijeen kunt sparen voor de aanschaf van plantjes.
Wil je zelf de handen uit de mouwen steken voor een schone wijk? Dan ben je in goed gezelschap. Door de hele gemeente heen zijn er ruim 150 mensen die 1 of meerdere afvalgrijpers van ons in bruikleen hebben gekregen. Waar deze afvalgrijpers zich bevinden zie je in de online kaart Afvalgrijpers.
Ik wil regelmatig zwerfvuil opruimen
Wil jij ook regelmatig op pad gaan om afval op te ruimen? Je kunt een afvalgrijper in bruikleen krijgen van de gemeente. Die afvalgrijper kun je afhalen bij het MEC Maarssen, Reigerskamp 197 in Maarssenbroek (in het wijkpark, naast de kinderboerderij). Het MEC is doorgaans elke maandag en woensdag open, maar controleer altijd even de website van het MEC. Bij het afhalen krijg je een bruikleenovereenkomst die je moet ondertekenen. Jouw locatie (postcode) zetten we ook op de online kaart.
Ik wil af en toe zwerfvuil opruimen
Lijkt het je leuk om af en toe eens zwerfvuil te ruimen? Leen dan een afvalgrijper bij een van de uitleenpunten. Waar die zijn en hoe je met hen in contact komt, zie je in de online kaart Afvalgrijpers. Klik op de oranje prikker en de informatie verschijnt in je scherm.