Te veel of te weinig regenwater
Bij hevige buien valt er in korte tijd veel regen. Dat komt steeds vaker voor. Het regenwater stroomt vanaf het dak via de regenpijp naar het riool. Maar het riool is niet bedoeld voor het verwerken van grote hoeveelheden regenwater. In een groot deel van Stichtse Vecht stromen regenwater en vuil water door dezelfde rioolbuis. Als het riool overbelast raakt kan regenwater, gemengd met vuil water, de straat op stromen. In sommige gevallen raken gebouwen beschadigd en worden straten onbegaanbaar. Als je in aanraking komt met vuil water kan je last krijgen van huiduitslag of diarree.
Soms regent het juist lange tijd niet en is het te droog. Een tekort aan regenwater is slecht voor de landbouw en de natuur, maar ook voor het groen in tuinen en wijken. Bij woningen die op palen zijn gebouwd, kan droogte ook paalrot veroorzaken.
Regenwater scheiden van vuil water
Als we regenwater minder afvoeren via het riool met vuil water en langer vasthouden op de plek waar het valt, verkleinen we de kans op te veel en te weinig water. Als er in jouw straat een gescheiden riool ligt, kan je jouw regenwaterafvoer daarop aansluiten. Of je kan de regenpijp afkoppelen van het gemengde riool en regenwater afvoeren naar een sloot of vasthouden in je tuin. Los van het type riool kan je regenwater ook opvangen en vasthouden op een groen dak. Deze maatregelen maken je omgeving minder kwetsbaar voor wateroverlast en droogte.
Subsidiemogelijkheden
Samen kunnen we meer doen met regenwater. Om je op weg te helpen biedt de gemeente 2 subsidiemogelijkheden aan: voor het afkoppelen van de regenpijp van het riool met vuil water en voor de aanleg van een groen dak. Je kan per dakoppervlak gebruikmaken van één van deze regelingen: